Sabah05:53·Öğle 13:16 İstanbul24°·Parçalı bulutlu Nöbetçi eczane:Adalar 1 Ağustos 2026, Cumartesi
Ara

İzlanda 29 Ağustos'ta sandığa gidiyor: AB üyelik referandumunda tartışmanın odağı balık kotası

Gündem31 Temmuz 2026 21:0915 saat önce
İzlanda 29 Ağustos'ta sandığa gidiyor: AB üyelik referandumunda tartışmanın odağı balık kotası

Fırat Kadaganlı

29 Ağustos tarihinde sandık başına gidecek olan İzlanda, 2013'te dondurulan Avrupa Birliği üyelik müzakerelerinin tekrar başlatılıp başlatılmayacağına karar verecek. Asıl gündem ise Avrupa Birliği üyeliğinden çok balık kotası üzerine yapılan pazarlıklar.

İzlanda'da 29 Ağustos'ta yapılacak Avrupa Birliği (AB) üyelik müzakereleri oylaması için sandık süreci fiilen başlamış durumda. Yurt dışında yaşayan ve referandum günü sandığa gidemeyecek olan seçmenler 27 Temmuz itibarıyla erkenden oy kullanabiliyor.

Hükümet bu oylamanın bir üyelik referandumu olmadığının altını çiziyor. Yapılacak oylamadan "evet" sonucu çıkarsa Brüksel ile müzakereler tekrar başlayacak; müzakereler sonucunda çıkacak anlaşma ise halk tarafından yeniden oylanacak ve AB üyeliği fiilen o oylamada karara bağlanacak. Muhalefetin yaklaşımı ise sandıktan "evet" çıkması durumunda yapılacak müzakerelerin fiili bir uyum süreci başlatacağı yönünde.

Oylamanın tek cümlelik sorusu "İzlanda, Avrupa Birliği ile üyelik müzakerelerine yeniden başlamalı mı?", yalın gözükse de arkasında bambaşka tartışmalar taşıyor.

… Haberin devamı aşağıdaki özgün kaynağında.

Kaynağından oku · haber.sol.org.tr ↗
Bu içerik otomatik olarak derlenmiştir. Tüm hakları özgün yayıncısına aittir (haber.sol.org.tr).

İlgili Haberler