Muhalefetin ‘küçük’, Orta Doğu ve Kürtlerin ‘büyük’ dünyası

Türkiye'de aynı anda iki farklı siyaset yaşanıyor. Biri televizyon ekranlarında, diğeri sokakta. Biri Ankara koridorlarında, diğeri Diyarbakır'da, Van'da, Mardin'de, Erbil'de, Kamışlo'da, Süleymaniye'de. Birinin gündemi CHP'nin iç dengeleri, Yeni Parti tartışmaları, kimin genel başkan olacağı, kimin kime cevap verdiği... Diğerinin gündemi ise yüz yıldır çözülemeyen Kürt meselesi, Ortadoğu'da değişen dengeler ve Türkiye'nin yeni bir döneme girip girmeyeceği.
İşte bugün Türkiye'de yaşanan en büyük kopuş da burada başlıyor. Muhalefetin önemli bir bölümü giderek küçülen bir siyasal evrenin içine sıkışmış durumda. Kendi medyası var, kendi gazetecileri var, kendi yorumcuları var, kendi sosyal medya dili var. Aynı insanlar birbirlerini izliyor, birbirlerini alkışlıyor, birbirlerini eleştiriyor. Ama o çemberin dışına çıkıldığında bambaşka bir Türkiye var. Ve o Türkiye'nin önemli bir bölümünü Kürtler oluşturuyor.
Kürtlerin gündemi
Bugün Kürt toplumunda konuşulan konu, CHP'den kim ayrıldı, kim yeni parti kuracak ya da hangi isim kimi eleştirdi meselesi değil. Hatta dürüst olmak gerekirse, bu tartışmaların önemli bir kısmı Kürt kentlerinde gündem bile olmuyor. Çünkü insanların önünde çok daha büyük bir mesele duruyor. 40 yılı aşkın bir çatışma döneminin gerçekten kapanıp kapanmayacağı, silahların tamamen susup susmayacağı, Türkiye'nin demokratikleşip demokratikleşmeyeceği, Kürt meselesinin siyaset yoluyla çözülüp çözülemeyeceği… İnsanlar bunları konuşuyor; çünkü bunlar hayatlarına dokunuyor, Ankara'daki parti içi hesaplaşmalar ise yakınından bile geçmiyor.
… Haberin devamı aşağıdaki özgün kaynağında.
İlgili Haberler
Haber ve piyasa uyarıları doğrudan cihazınıza gelsin. Ücretsiz, üyelik gerekmez, istediğiniz zaman kapatabilirsiniz.
Bu coin hedefinize ulaştığı anda bildirim alın.
